Smink

Hur länge håller sminket?

För att kunna vara naturligt vacker gäller det att hålla koll på sina smink produkter. Gammalt smink orsakar hudproblem av alla slag och kan också ge ögoninflammation. Det vill man ju helst undvika. Smink är en färskvara och att rensa bland smink produkterna är viktigt för att kunna vara vacker.

 

 

Foundation

 

En vattenbaserad foundation håller cirka ett år, medan en oljebaserad håller i cirka två år. Förvara din foundation svalt och inte i direkt solljus. Luktar den annorlunda eller har fått en annan konsistens så bör du slänga den. Använder du en gammal foundation kan du få utslag, svullna ögon och hudirritation.

 

 

Concealer

 

En concealer håller i cirka 6-12 månader. Om den luktar annorlunda eller har en annan konsistens så bör den slängas.

 

 

Puder

 

Ett puder håller upp till 2-3 år. Men petar du med fingrarna i pudret så håller det inte alls lika länge, då det kommer in en massa bakterier som ger utslag och hudirritation.

 

 

Ögonskugga

 

Håller i cirka två år. Undvik att applicera med fingrarna. Torka rent emellanåt med bomullstuss eller pappersservett. Var noga med att stänga locket. Börjar den smula så har den blivit dålig. Krämögonskugga håller i cirka ett år.

 

 

Rouge

 

Håller i cirka två år. Krämrouge håller i cirka ett år.

 

 

Kajalpenna

 

En kajalpenna kan du använda tills den är slut. Men vässa ofta. Tvätta pennväsaren direkt efter du använt den.

 

 

Flytande eyeliner

 

Håller i cirka ett år. Torka av den med jämna mellanrum.

 

 

Mascara

 

Bör kastas efter max sex månader, gärna tidigare. En gammal mascara kan ge ögoninfektioner. Var extra noggrann om du använder linser. Låt aldrig någon annnan använda sin mascara. Luktar den illa och klumpar sig är den gammal.

 

 

Läppstift

 

Håller i upp till två år. Luktar den konstigt eller är grynig så ska du slänga den. Torka av läppstiftet efter användning för att undvika bakterier. Använd inte om du har munsår.

 

 

Läppglans

 

Håller i max sex månader. Luktar den annorlunda och har annan konsistens är det dags att slänga. Använd inte om du har munsår.

 

 

Läppenna

 

Håller i upp till två år. Vässa ofta för att få bort bakterier. Tvätta vässaren direkt efter du använt den. Använd inte om du har munsår.

 

 

Nagellack

 

Håller i cirka två år. Har den blivit seg så släng den.

Viktigt!

 

Tänk på att tvätta dina penslar, svampar och sminkväska ofta. Var noga med att stänga alla burkar och förpackningar riktigt så att de håller längre. Ha penslar och svampar i ett annat fack i sminkväskan. Förvara sminket svalt och mörkt, gärna i en låda. Helst inte i badrumsskåpet då det ofta är för varmt och fuktigt.

© naturligt-vacker.se 2016